top of page
  • Obrázek autoraZuzana Čechák Tomášková

Pozitivní myšlení o sobě

Aktualizováno: 20. 8. 2023

Jsme bombardováni tolika negativními zprávami, že se pak často nesoustředíme na to dobré v našem životě. Proto si pořád snažím připomínat, že mám kde bydlet, doma mi teče voda, dokonce i ta teplá, mám co jíst, je mi teplo, mám kolem sebe lidi, které mám ráda a na které se mohu spolehnout. Taky mám práci a můžu využívat technologie, které mi ulehčují život. A to znamená, že se mám lépe než 90 % populace na světě.



Vděčnost

Kdo ještě nevyzkoušel, pro toho může být užitečné si sepsat věci, za které může být v současnosti vděčný. A pak také ty, za které může poděkovat životu. Z hledání věcí, za které můžeme být vděční, je dobré si vytvořit zvyk.


Někteří lidé si rádi sepisují deník vděčnosti, jiní si před spaním říkají tři dobré věci, které zažili. A další si věci, za které mohou být vděční, připomínají až ve chvíli, kdy je jim úzko. Záleží na každém z nás. Každopádně je výzkumem podloženo, že to pomáhá. Tak hurá do toho.



Pocit úspěchu


Chybí vám v životě nějaký impuls? Chcete se pustit do nového projektu, něco nového vyzkoušet, ale nemáte odvahu? Zkuste si sepsat deníček vašich úspěchů, věcí, které se vám povedly nebo vám udělaly radost. Může to být vystudování vysněného oboru, získání ocenění v nějaké oblasti, naučení vašeho psa složitějšímu kousku, nebo i úspěšné pěstování bylinek v truhlíku na balkónu.


To my sami definujeme, co je úspěch. Pro někoho je to šťastná rodina, pro jiného dobří přátelé a zábava, pro dalšího akademický úspěch, nebo svoboda a možnost dělat, co ho baví. A až ten seznam sepíšete, pochvalte se a oceňte se, jak nejvíce můžete, protože si to zasloužíte.




Zdravá sebeláska

Zamilujte se sami do sebe. Ne, v tom není nic sebestředného. Naopak. Důležité je mít zdravou míru sebelásky a vážit si sebe sama. Pokud se vás toto netýká, gratuluji. A pokud ano, pokud cítíte, že vaše míra sebelásky ještě není zdravá, tak se nelekejte, není to nic neobvyklého. Jinak by v poslední době toto téma a téma vědomí vlastní hodnoty nebylo tak časté. Možná teď nastal čas na nich zapracovat, přečíst si užitečnou knihu, příspěvek na blogu, promluvit si s terapeutem, nebo si zapsat, co máte na sobě rádi a jaké jsou vaše silné stránky.



31 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page