top of page
  • Obrázek autoraZuzana Čechák Tomášková

Zjistěte, co je pro vás důležité

Aktualizováno: 20. 8. 2023

Někdy je důležité se na chvilku zastavit a zamyslet se nad prožíváním svého každodenního života. Někdo zjistí, že je spokojený s tím, jak věci jsou. V někom může hlodat určitá nespokojenost. Občas se to stává, když člověk nežije život podle vlastních představ a hodnot. V jednotlivých dnech prostě chybí něco důležitého. Může to být třeba oblast zdraví, financí či vztahů. A pokud tyto hodnoty nejsou v běžném životě naplňovány, může se život propadnout do šedi. Člověk má třeba méně energie, je nespokojený, má pocit, že se mu nedaří.



Životní hodnoty


Znáte skutečně dobře své životní hodnoty? Možná už tušíte, proč se o nich zmiňuji. Zjednodušeně jsou to naše přesvědčení, názory, postoje a způsoby chování, které jsou pro nás zásadní a určují, kým v nejhlubším jádru jsme. Fungují jako kompas pro přijímání velkých i malých rozhodnutí.


Pokud nežijeme život podle našich hodnot, může se nám pak zdát zvláštně pokřivený, jako by nám ani nepatřil. Možná honíte několik zajíců současně a nevíte, který si vybrat. Možná honíte ty, které vůbec nechcete.


Život nás snadno dokáže spoutat v očekáváních od druhých lidí, ale i v našich "musím" a "mělo by se". Pokud se nedržíte vlastních hodnot, můžete pak častěji zažívat stres nebo celkovou nespokojenost nad svým životem.


Životní hodnoty se mohou v průběhu času měnit, proto je dobré si jednou za pár let udělat jejich poctivou revizi. Dělávám to tak nejčastěji na Nový rok. Díky přemýšlení nad svými hodnotami objevuji, co je pro mě v dané životní etapě důležité a čeho se chci držet.


A jak je zjistit? Zkuste se teď na chvíli zastavit. Možná díky následujícímu zamyšlení odhalíte něco, co se vám nelíbí a co pravděpodobně budete chtít změnit. Zároveň ale zjistíte, co je pro vás v životě důležité a čeho si vážíte.


Níže je tabulka se soupisem hodnot. Vezměte si papír a tužku. Pozorně si jednotlivé hodnoty přečtěte a zapište si ty, které jsou pro vás nejdůležitější. Nejedná se o úplný výčet, proto můžete doplnit i další hodnoty - vaše vlastní.




Máte vybráno? Tak ted’ si zkuste z vámi poznačených hodnot vybrat 10 nejdůležitejších. A na ty se v životě zaměřte. A pokud se vám nedaří, můžeme dané cvičení na sezení prohloubit a především prozkoumat, jak můžete jednotlivé hodnoty aplikovat ve svém životě. Tak abyste mohli žít život, ve kterém se vám bude dařit a budete v něm prospívat.




28 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page